Po struci sam arhitekt. Devet godina crtam, preračunavam, mjerim svaki centimetar i donosim odluke koje drugi ljudi moraju moći provjeriti. Racionalnost mi je u opisu posla. Kod kuće sam još gori – planiram kupovinu, planiram vikend, planiram čak i filmove koje ću pogledati. I zato me je iznenadilo što me je, prije nekih godinu i pol, kroz jedan dosadan četvrtak navečer, odnijela potpuno iracionalna stvar.
Nisam nikad bio kockar. Možda sam s dečkima na faksu zalijepio koji listić, ali to je to. Posao, teretana, povremeno pivo s ekipom, rutina. A onda mi se sestra odselila u Irsku i jedino mi je ostao onaj njen starinski poker set koji je dugo skupljao prašinu na polici. E, tako sam jedne večeri, iz čiste znatiželje, potražio online poker. I slučajno naišao na vavada kladionica. Nisam znao što očekivati, ali činilo mi se zgodno što mogu igrati za sitne iznose bez gužve i bez gubitka živaca u redovima.
Nekoliko tjedana kasnije već sam imao svoj mali ritual subotom navečer. Ključno je da nikad nisam uplaćivao više od pedeset kuna. Znam, zvuči banalno, ali meni je to bila najbolja škola – ušao sam u taj svijet s potpuno intelektualnim pristupom. Vodio sam tablicu, pratio frekvencije, pokušavao izračunati obrasce, što je potpuno besmisleno jer slučajnost ne poznaje pravila. Ali upravo me to pomalo ponizilo. Nakon mjesec dana shvatio sam da je najveća laž u životu ona u kojoj vjerujemo da sve možemo kontrolirati. I to me oslobodilo.
Kad kažem da sam se oslobodio, mislim na one male sive dane u uredu kada svaka odluka povlači hrpu odgovornosti. Četiri kata pročelja, troškovnik, investitor koji mijenja mišljenje dvaput dnevno. U trenutku kad sjednem za ekran i pustim da se kotači vrte, ja svjesno odustanem od kontrole. Ne mogu utjecati na ishod, ne mogu tražiti od sebe da nešto riješim. Mogu samo odlučiti koliko ulažem i koliko ću uživati. Čudno, ali baš me to naučilo da u poslu ponekad dobre ideje ne dolaze iz forsiranja, nego iz opuštenog prostora. Ponekad mi je najbolja ideja za projekt došla pet minuta nakon što sam zatvorio kockarsku aplikaciju. A to je već vrijedilo tog novca.
Najljepši doživljaj nije bio vezan uz veliki dobitak, iako jesam imao sreće. Sjećam se subote kada sam na jednostavnoj igri, s ulogom od dvjestotinjak kuna, zavrtio bonus i iz njega ispalo oko tri tisuće. Tri tisuće kuna nije bogatstvo, ali za mene je to bilo kao ona potvrda da ponekad život može svrnuti bez najave. Moja prva reakcija nije bila euforija, nego zaprepaštenje. Sjedio sam, buljio u broj i mislio si: pa ne može to tako. A može. Tri dana kasnije vratio sam se u svakodnevicu, uplatio još dvjesto kuna, izgubio sve i nasmijao se. Taj osjećaj praznine nakon dobitka nije postao razočaranje. Postao je neka vrsta mirne mudrosti – sreću ne zaslužuješ, sreća samo dođe. Zato je ne smiješ zvati poslom.
Ljudi moje generacije često me pitaju kako to da se ne bojim ovisnosti. Iskrena istina je da jednom kad shvatiš da je cijela fora u novcu koji si spreman izgubiti, taj strah nestaje. Ja nikad nisam lovio izgubljeno. Ako sam izgubio, jednostavno sam rekao sebi: to je cijena igre. Igra je, doslovno, oblik zabave koji uključuje neizvjesnost. Zato samo ponekad, kad starim navikama iz ureda dodijem i osjećam da mi je mozak pretrpan racionalnim zahtjevima, odem u taj online prostor. Prestao sam se izgovarati da je to ""riskiranje"", pa čak sam promijenio i svoj stav prema klađenju. Ta tri slova u nazivu – kladionica – uvijek su mi zvučala suhoparno i pomalo sumorno. Ali iskustvo koje sam kupio za male iznose potpuno mi je promijenilo pogled. Više ne gledam na to kao na prljavu radnju gdje ljudi ostavljaju plaću pod pritiskom. Gledam na to kao na poligon za ispitivanje vlastitog ega. U vavada kladionica igraš ne protiv kuće, nego protiv vlastite želje da uvijek budeš u pravu. To je ponekad teže nego bilo koja matematička jednadžba.
Možda zvuči čudno, ali preporučujem svakom tko voli raditi na sebi da isproba barem jednom – s ograničenim budžetom i jasnom kalkulacijom koliko je spreman potrošiti za iskustvo. Nije sramota izgubiti ako si znao unaprijed da je to cijena smijeha i uzbuđenja. Sramota je ući s uvjerenjem da je to način zarade. Ja sam ušao kao promatrač vlastitih reakcija i izašao sam bogatiji – ne u novcu, nego u samospoznaji. Danas kada sjednem s kolegama i raspravljamo o životnim nedaćama, često se nasmijem i kažem da sam najvažniju lekciju o prihvaćanju slučajnosti dobio od čudovišta s ruletom. Ono mi je, na neki svoj način, dalo dopuštenje da ponekad pustim stvari da idu svojim tokom. Pa makar to značilo da će se kotač zaustaviti tamo gdje ja nisam planirao.
I zadnji put kad sam igrao, prije otprilike dva mjeseca, opet sam osjetio onaj osjećaj koji me gura naprijed. Nisam dobio ništa. Naprotiv. Autobus se pokvario, poslije sam platio pola kave više jer sam zaboravio novčanik, i cijela večer bila je samo jedan veliki niz neplaniranih sitnica. No kad sam ušao u igru i zatvorio oči pred ishodom, shvatio sam koliko slično je sve u životu. Ponekad se kladimo i u situacije koje ne vidimo, a nazivamo ih trudom, znanjem, planovima. Istina je da je sav život jedna velika vavada kladionica. Nije li najljepše što u svemu možemo birati koliko čemo se tome predati?
Nekad se kladim samo da se podsjetim
-
lavendercherida